Un măcelar din Carinthia, o regiune în sudul Austriei, a mărturisit poliției că a utilizat carne de cal nedeclarată în prepararea a două dintre specialitățile de cârnați pe care le produce, cu scopul de ameliora gustul, a declarat sâmbătă avocatul acestuia, relatează AFP.
Josef Freitag a început să utilizeze carne de cal provenind din landul Steiermark (sud) și din Germania în urmă cu un an și jumătate.
Calitatea și gustul produselor s-au ameliorat și, astfel, el a hotărât să continue, a declarat avocatul Franz Grossmann într-un interviu pentru televiziunea publică ORF.
„Cifra de afaceri a crescut cu 30%, deoarece cârnații erau mult mai buni”, a declarat avocatul.
„Însă nimănui nu i-ar fi plăcut să mănânce carne de cal”, a continuat avocatul, motiv pentru care antreprenorul a omis să precizeze acest lucru pe ambalajul celor două specialități la producerea cărora o folosește.
Ministrul regional al Sănătății a anunțat miercuri că a fost descopeiră carne de cal nedeclarată în aceste produse și a cerut să fie imediat retrase de la vânzare.
Antreprenorul va fi nevoit să mai aștepte câteva zile până când va afla ce va păți în justiție, deoarece mărturisirile sale nu au fost încă transmise Parchetului din Klagenfurt (sud), a precizat o purtătoare de cuvânt a acestuia pentru agenția APA.
„În opinia noastră, nu poate fi vorba despre o escrocherie”, a declarat Grossmann, deoarece antreprenorul ar fi trebuit să utilizeze, în acest caz, o carne de proastă calitate sau să realizeze un profit considerabil, ceea ce nu este cazul, potrivit aceleiași surse.
Austria este, ca numeroase alte țări europene, afectată de scandalul cărnii de cal nedeclarate, care a fost descoperită în tortelloni distribuiți de Lidl, în lasagna congelată și într-un kebab la Viena.